Určitě jste už slyšeli o španělském výrobci ventilátorů CASALS. Italská společnost Vortice, kterou dlouhodobě výhradně zastupujeme a distribuujeme na našem trhu, se stala 100% majitelem této společnosti. Díky tomu vám můžeme nabídnout rozšířený sortiment výrobků v oblasti průmyslového větrání.

Španělská společnost Casals byla založená v roce 1881 a už 140 let se specializuje na výrobu komerčních a průmyslových ventilátorů. 

Produktová řada obsahuje více než 100 druhů ventilátorů. V portfoliu produktů jsou axiální, radiální vysokotlaké/středotlaké/nízkotlaké, střešní, skříňové opláštěné, potrubní, posuvné JET ventilátory a další. V tomto článku se dozvíte o hlavních charakteristikách jednotlivých druhů ventilátorů Casals.

Axiální ventilátory

Axiální ventilátory jsou dostupné s různými způsoby opláštění – s částečným nebo celkovým zákrytem, s hranatým opláštěním a integrovanou klapkou a mřížkou. Instalace těchto ventilátorů může být, buď potrubní nebo nástěnná. Vzduchový výkon dosahuje až 135 000 m3/h. Můžou být vybavené AC nebo EC motorem s přímým nebo s řemenovým pohonem. Lopatky těchto ventilátorů jsou různých typů – od polypropylenových nebo polyamidových, které jsou zesílené skleněným vláknem, až po hliníkové nebo nerezové (AISI 430).

HJBM Plus

Radiální nízkotlaké ventilátory

Radiální nízkotlaké ventilátory jsou neopláštěné a používají se především pro zabudování do VZT sekcí, komor či potrubí. Vzduchový výkon těchto ventilátorů dosahuje 62 500 m3/h. Materiál lopatek je zhotovený buď z polyamidu, který je vyztužený skleněným vláknem nebo z pozinkované oceli. V závislosti na materiálu tyto ventilátory jsou vhodné i pro vyšší teploty – do 130°C.  Radiální nízkotlaké ventilátory mají buď AC nebo EC motor. Motory mohou být s pohonem napřímo nebo s řemenovým pohonem. 

BST - M

Radiální středotlaké ventilátory

Radiální středotlaké ventilátory s AC motorem mají vzduchový výkon 140 000 m3/h. Tyto ventilátory mají kruhové nasávání a výfuk kruhového nebo čtvercového tvaru. Jejich provedení je ve formě „šneku“ - spirálová skříň s různými materiálovými provedeními - pozinkovaná ocel s lakováním, nerez, svařovaná konstrukce. Tyto modely jsou také dostupné v plastovém provedení, které je vhodné i pro odsávání chemických látek.

PRESTUR

Radiální vysokotlaké ventilátory

Radiální vysokotlaké ventilátorys AC motorem mají obdobný tvar jako středotlaké ventilátory – jsou ve formě „šneku“. Jejich vzduchový výkon dosahuje 33 000 m3/h a dostupný tlak až 20 000 Pa. Vrtule ventilátorů mají rovné/přímé lopatky pro odsávání jemných nečistot. Motory ventilátory mají buď přímý nebo řemenový pohon. 

AAVG/N

Střešní ventilátory

Střešní ventilátory se nejčastěji používají na odvětrání skladů a průmyslových objektů. Dostupné jsou ve dvou provedeních – axiální a radiální. Tyto ventilátory mají buď horizontální nebo vertikální výfuk. Vzduchový výkon se pohybuje mezi 750 až 25 000 m3/h. Povrchové úpravy střešních krytů těchto ventilátorů mohou být v různém provedení (hliník, pozinkovaná ocel s práškovým lakováním, skleněné vlákno, ABS, nerez AISI 304/316).

CTH-4

Skříňové opláštěné ventilátory

Další skupinou ventilátorů jsouskříňové opláštěné ventilátory,které jsou dostupné, stejně jako střešní ventilátory, ve dvou provedeních – axiální nebo radiální. Opláštění má čtvercový nebo obdélníkový tvar. Tyto ventilátory jsou buď s přímým nebo s řemenovým pohonem. Skříňové opláštěné ventilátory jsou vybavené jedním nebo dvěma paralelními ventilátory vedle sebe. Tento druh ventilátorů může mít AC nebo EC motor (0-10V). Vzduchový výkon se pohybuje mezi 1 000 až 50 000 m3/h.

 

 

                                  

Box BD Plus                                                           Box HBA                                                        SB-3 PLUS EEC

Potrubní ventilátory

Potrubní ventilátorys AC motorem mají dozadu zahnuté ocelové lopatky a napojují se na kruhové potrubí. Poskytují vzduchový výkon až do 25 000 m3/h. Motory ventilátorů mají buď přímý pohon (max. teplota vzdušiny 60°C) nebo řemenový pohon (max. teplota vzdušniny 110°C). 

HMR

Posuvné JET ventilátory

Posuvné JET ventilátory se používají na větrání hromadných garáží. Dělí se na dva druhy – impulzivní (axiální) a indukční (radiální). Tyto ventilátory mohou mít buď AC nebo EC motor a mohou být 1-otáčkové nebo 2-otáčkové.  Vzduchový výkon těchto ventilátorů dosahuje 9 500 m3/h a maximální teplota vzdušniny může být až 60°C.

JF

Provedení pro speciální aplikace (ATEX, požární)

Axiální, radiální, střešní i skříňové opláštěné ventilátory je možné dodat také v provedení ATEX (do výbušného prostředí) nebo pro požární odvětrání s různou třídou požární odolnosti (F200/2h, F300/2h, F400/2h). 

          

Box BD ATEX                                             CTH-3 ATEX 

  

S výběrem nejlepšího řešení pro Váš projekt Vám rádi pomůžeme. Více informací o ventilátorech od španělské společnosti Casals Vám sdělí naší obchodníci. Různé aplikace produktů Casals můžete také naleznout na webových stránkách společnosti CASALS.

Diskuse