1. K čemu má klimatizace sloužit?

Na začátku si je potřeba uvědomit, co od klimatizace očekáváte. Primární funkcí má být pouze chlazení, nebo také topení či filtrace vzduchu? Podle toho se mění některé specifika v rámci instalace.

2. Jaký typ klimatizace zvolit?

Po výběru primární funkce klimatizačního zařízení nastává výběr typu klimatizace. Jsou dva typy rezidenčních klimatizací: mobilní a stacionární.

Mobilní klimatizace mají výhodu v tom, že se dají přemísťovat z jedné místnosti do druhé. Naopak jejich nevýhodou je nutnost odvádět kondenzační teplo hadicí skrze otvor ve zdi či okně, což mimo jiné může způsobit také návrat teplého vzduchu zvenku dovnitř. Další nevýhodou je vyšší úroveň hluku, protože v jednotce je umístěný kompresor.

Stacionární jednotky mají rozsáhlejší řadu výhod. Dělí se na okenní, split a multisplit systémy. Okenní jednotky jsou vhodné pro starší budovy, kde není prostor pro instalaci split systémů, vyžadují větší stavební otvor a většinou umožňují pouze chlazení. Při výběru typu klimatizace je také potřeba vzít v úvahu specifika místnosti. Pro obývací pokoje a kanceláře je nejlepší zvolit split systémy, které se vyznačují nízkou hlučností a stylovým kompaktním designem vnitřní jednotky. Split systémy se skládají ze dvou jednotek: vnitřní s výparníkem, který ochlazuje vzduch, a venkovní jednotky s kompresorem. Pro chlazení několik místností najednou jsou vhodné multisplit systémy. Na jednu venkovní jednotku lze totiž připojit několik vnitřních jednotek.

I přesto, že systémy split a multisplit mají vyšší pořizovací náklady, oproti mobilním a okenním jednotkám jsou výkonnější, tišší a energeticky úspornější.

3. Výkon a účinnost.

Hlavním parametrem pro správný výběr jakéhokoliv klimatizačního zařízení je jeho výkon. Správný výběr výkonu zaručí kvalitu výsledného chlazení, nepřetržitého provozu zařízení a také jeho životnosti. Pro orientační výpočet použijte výpočtový vzorec: na 10 mprostoru (na základě výšky stropu asi 2,3 m) připadá cca 1 kW výkonu. Jednoduše řečeno, čím větší je Váš byt nebo místnost, tím vyšší má být výkon klimatizační jednotky. Současně je třeba dbát na účinnost zařízení, tedy poměr výkonu a el. příkonu. Podle účinnosti se klimatizace zařazují do energetické třídy D - nejméně efektivní, až po A +++ - nejvíce efektivní.

4. Montáž jednotky.

Při instalaci klimatizační jednotky je třeba vzít v úvahu následující zásady: jednotka nesmí být vystavena přímému slunečnímu záření, nic nesmí překážet volnému proudění vzduchu, nesmí být instalována nad topným systémem či v jeho těsné blízkosti, vzdálenost mezi vnitřní a vnější jednotkou má být co nejmenší - sníží to náklady na instalaci a zvýší efektivitu jednotky. Aby klimatizační zařízení podávalo nejlepší výkon, a Vy jste se netrápili nehospodárným provozem a údržbou jednotky, nechte si navrhnout a instalovat klimatizační zařízení od profesionálů. Jak to probíhá? Vyžaduje to návštěvu instalačního technika, který změří prostor a podle toho posoudí, kolik jednotek vyžaduje Vaše domácnost, jaký mají mít výkon tyto jednotky a kde mají být umístěné. Instalační technik posoudí všechna specifika Vaší domácnosti a navrhne nejlepší možné řešení. Samotná instalace jednotky trvá od 3 do 5 hodin, v závislosti na náročnosti montáže.

 

Pokud zvažujete instalovat do Vaší domácnosti klimatizaci, můžete na našich stránkách vyplnit jednoduchý formulář a naše partnerská instalační firma Vám zašle nezávaznou orientační cenovou nabídku.

AKCE do konce ČERVNA!

Sleva 15% na nákup klimatizačního zařízení Airwell a Chigo.

 

Výhody splitové nástěnné klimatizační jednotky Airwell HKD:

  • Luxusní design vnitřní jednotky
  • Vysoká účinnost a úspora energie
  • Pozlacené výměníky (vnitřní/venkovní): vyšší životnost jednotky a lepší přenos tepla
  • Technologie ‚I Feel‘: přesná regulace teploty, díky snímaní požadované teploty podle snímače v dálkovém ovládání
  • Ekologické chladivo R32
  • Signalizace úniku chladiva: dle provozních parametrů jednotka vyhodnocuje možný únik chladiva a vypne systém, aby ochránila kompresor
  • Automatický restart: po výpadku el. napájení se zařízení automaticky restartuje v posledním použitém režimu
  • Autodiagnostika se zobrazením kódu poruchy na panelu vnitřní jednotky.
  • Bezdrátové ovládání: klimatizační jednotku je možné volitelně ovládat pomocí WiFi modulu přes smart zařízení

 

Výhody splitové nástěnné klimatizační jednotky CHIGO CS:

 

  • Luxusní design vnitřní jednotky
  • Vysoká účinnost a úspora energie
  • Pozlacené lamely pro zvýšení účinnosti a odolnosti výměníku
  • 4D výfukové lamely s vertikálním a horizontálním pohonem
  • Ekologické chladivo R32
  • Automatický restart: po výpadku el. napájení se zařízení automaticky restartuje v posledním použitém režimu
  • Autodiagnostika se zobrazením kódu poruchy na panelu vnitřní jednotky.
  • Bezdrátové ovládání: klimatizační jednotku je možné volitelně ovládat pomocí WiFi modulu přes smart zařízení

 

Nezávazná poptávka

Diskuse