Léto se rychle blíží a mnoho z nás hledá způsob, jak zkvalitnit svůj pobyt uvnitř budov během tropických teplot. Klimatizace je nejúčinnější metodou ochlazení vnitřních prostor, ale ve velkém množství jejích druhů, které jsou na trhu dostupné, není lehké se vyznat. Přinášíme Vám návod, jak si v aktuální nabídce vybrat tu správnou.

Důležité parametry:

  • Chladící výkon – jeden z nejdůležitějších parametrů. Správný výkon zaručí kvalitu výsledného chlazení, nepřetržitého provozu zařízení a také jeho životnosti. Na 1m2 je potřeba alespoň 30-50 wattů výkonu klimatizace.

  • Hlučnost – Hlučnost se uvádí v decibelech (dB). Nízká hlučnost se pohybuje kolem 50 dB.

  • Funkce klimatizace – Mnoho klimatizací má kromě ochlazování vzduchu řadu dalších funkcí. Například ohřívání vzduchu, jeho odvlhčování či zvlhčování, zobrazování aktuální teploty, nastavitelnou rychlost ventilace, nastavitelný časovač, dálkové ovládání a další. Při výběru klimatizace je důležité vzít v potaz, jak ji budete využívat.

  • Spotřeba energie – energetická úspornost klimatizací se rozděluje do tříd G až A. Čím blíže je označení písmenu A, tím nižší bude energetická náročnost.

Klimatizace můžeme rozdělit do čtyř skupin:

  • Mobilní klimatizace – hlavní výhodou mobilních klimatizací je jejich nenáročnost na instalaci. U tohoto typu nejsou třeba žádné stavební úpravy, můžete ji tak přemísťovat z místnosti do místnosti nebo ji vzít s sebou na cesty. Mobilní klimatizace bývají hlučnější, protože se umisťují dovnitř místnosti a obsahují kompresor. Pokud ji plánujete mít zapnutou i v době spánku, doporučujeme hlasitost max. 60 dB. Mobilní klimatizace odvádějí teplý vzduch skrz hadici či trubku, kterou je třeba umístit do okna. Aby Vám poté neproudil zpět do místnosti, je vhodné instalovat nějakou formu těsnění. U tohoto druhu je také důležité zvážit fyzické parametry - pokud se chystáte jednotku často přemisťovat, vyplatí se investovat do menší klimatizace s nižší hmotností.

  • Okenní jednotka – jednodílná klimatizace, která je vsazena do předem připraveného rámu. Její zadní část nasává venkovní vzduch, který je ochlazen uvnitř stroje, a poté ho vypouští do místnosti. Jsou vhodné zejména pro starší budovy, kde není místo pro instalaci split systémů, a většinou umožňují pouze chlazení.

  • Split systémy – se skládají ze dvou vzájemně propojených jednotek – vnitřní a venkovní. Ve venkovní jednotce se nachází kompresor, což zaručuje nízkou hlučnost v ochlazované místnosti a tím vyšší provozní komfort pro spotřebitele.

  • Multisplit systémy – se skládají z jedné venkovní jednotky a několika vnitřních jednotek, které jsou na venkovní napojeny. Hlavní výhodou těchto systémů je možnost chladit více místností zároveň.

Pokud zvolíte split či multisplit systém, je důležité správně zvolit i typ vnitřní jednotky. Níže Vám přinášíme jejich přehled.

Typy vnitřních jednotek:

  • Parapetní jednotka- elegantní umístění jednotky při zemi. Umožňuje buď proudění vzduchu vzhůru, nebo směrem k podlaze, což simuluje podlahové topení. Vzhledově připomínají radiátory a často se využívají spíše pro vytápění.

  • Podstropní jednotka– montují se přímo pod strop. Designově nejsou příliš přívětivé, zato se pyšní velmi silným výkonem. Jsou tedy ideálním řešením především do technických prostor.

  • Nástěnná jednotka– prostorově nenáročná a designově přívětivá vnitřní jednotka, která se umisťuje na stěnu. Většinou nedisponují čerpadlem pro odvod kondenzátu.

  • Kazetová jednotka– vzduch z těchto jednotek je nejrovnoměrněji distribuován po místnosti, protože vývody jsou na všech čtyřech stranách jednotky.

  • Sloupová jednotka– jsou určeny především do prostorů s velkým tepelným ziskem.

  • Potrubní (kanálová) jednotka– zařízení určená pro tzv. „neviditelnou instalaci.“ Montují se do mezistropů, vzduch je z nich odváděn potrubím do koncových prvků, které ho poté rovnoměrně distribuují po místnosti. Je určena do prostorů s vysokým nárokem na design.

Pokud si stále nejste jistí, jakou klimatizaci zvolit do Vašich podmínek, kontaktujte nás na poptavky@klimavex.cz a my s Vámi tu nejlepší možnost rádi najdeme.

Diskuse